Vanochtend sprak ik met een gepassioneerde dressuurpaarden fokker en al pratende kwamen we op trailerladen. Hij vertelde dat hij zelf ook al eens een professioneel had ingeschakeld om één van zijn paarden trailermak te maken, hij kende mij toen nog niet ;-). Hij vertelde wat het kostte en ik schrok ervan helemaal nadat vertelde hoe erg het probleem was. Ja wij komen ook aan huis, maar dan alleen als het echt nodig is, misschien nog bij 1 op 250 paarden, de rest kan voor veel minder geld hun paard zelf van het trailerlaad probleem af helpen, trailermak maken kan namelijk in 11 stappen. Maar goed al pratende met Hans kwam ik erachter dat er een nog veel belangrijkere reden is om zelf je paard trailermak te maken.

Trailerlaad problemen wie heeft ze niet.

Het maakt niet uit of je nu recreatief, dressuurmatig of western rijdt, trailerlaad problemen ervaren we allemaal. Soms in grote mate, gelukkig vaker in kleine mate. Als je dit vanuit een gedrags- of biologisch standpunt bekijkt is dit heel goed te verklaren. In de tijd dat er al wel paarden waren maar nog geen mensen is het paardenbrein geevolueerd. En het mooie van de evolutie is dat alles perfect is, het paard is perfect voor de omgeving waar hij toen in leefde. In die tijd waren er geen mensen, geen trailers en dus ook geen kleine donkere ruimtes waarin je wordt opgesloten en die bewegen terwijl je als paard stilstaat. Oftewel de evolutie van het paard is efficient en heeft daar dus niets voor ontwikkeld en ingebakken in het hoofd van het paard. Wat er wel ingebakken zit is zijn nieuwsgierigheid en overlevingsinstinct. Dit laatste zorgt ervoor dat hij niet zomaar in zo’n rijdende doodskist gaat staan, tenzij je met training en spel zijn nieuwsgierigheid kunt aanwakkeren.

Wat verstaan wij onder trailermak.

We hebben het expres ‘mak’ genoemd of moet ik zeggen gemak. We willen dat je paard zo mak is dat hij erg handig, snel en graag in gaat. En we willen dat jij het met gemak kunt doen, met gemak kunt aanleren en ervaart dat het ook echt gemakkelijk is.
Als wij over trailermak spreken of probleemloos trailerladen dan hebben wij het over een paard dat binnen 60 seconde, altijd, overal en in je eentje geladen kan worden. Zonder dat je gebruik maakt van wat dwangmiddelen noemen zoals: hekken, longeren lijnen, blinde muren en zwepen, wij willen namelijk dat je paard vrijwillig de trailer in wilt. De trailer in omdat hij het wil niet omdat hij het moet of nog erger verplicht wordt omdat hij geen keuze heeft.
Als je deze definitie gebruikt dan durven wij te zeggen dat 95% van de paarden niet trailermak is, en dus in meer of mindere mate trailerlaad problemen heeft. Denk is terug aan de laatste 3 keer dat jij met je paard bent weggeweest, was je paard dan trailermak?

De bijvangst van het zelf trailermak maken.

In de meeste gevallen valt het trailerprobleem reuze mee, is het trauma nog klein of is je paard nog zo jong dat het gewoon met de onbekendheid van de trailer te maken heeft. Trailer groeien namelijk niet aan bomen, vandaar dat het slim is om de nieuwsgierigheid (seeking) van je paard te gebruiken bij het bekend maken met de trailer. Als je er naast de training er ook een spel of puzzel van maakt waarbij je ook andere positieve emotionele systemen van je paard gebruikt zoals zorg (care) en spel (play), wat onderzocht is door Jaak Panksepp en in onze training verweven zit dan wordt het nog veel gemakkelijker.
Wij hebben 5 grondwerkoefeningen ontwikkeld die ervoor zorgen dat jij je paard in 11 stappen trailermak kunt maken. Deze oefeningen doe je dus eerst op de grond buiten de trailer. Het mooie is dat je paard beter gaat samenwerken, meer op je let en een betere focus krijgt. Iets was je ook heel goed kunt gebruiken bij andere zaken die je met je paard doet zoals: uit de wei / bak halen, stilstaan bij poetsen, opstappen of afspuiten. Na het trailermak maken van je paard krijg je dus niet alleen een paard wat zonder problemen op de trailer loopt maar nog veel meer. Je paard is rustiger in de omgang, is graag bij je en luistert veel beter naar je. En naast dat je 2 tot 5 keer goedkoper uit bent als je het zelf doet, krijg je dus ook een veel betere band met je paard en dan heb ik nog niet eens verteld dat het zelfs ook doorwerkt bij je rijerij. Als dit geen mooie bijvangst is dan weet ik het ook niet meer. We hopen dat je misschien wel gaat denken: ik wil mijn paard trailermak maken gaan maken terwijl ik niet eens een echt trailerlaad probleem heb.

Wil je dat, of heb je wel een trailerlaadprobleem kijk dan eens naar onze online training ‘Trailermak maken in 11 stappen’, je krijgt het ebook met trailerlaad tips en de eerste les zelfs gratis als jij je inschrijft. Mooier kunnen we het niet maken, wel geMAKkelijker.


Leave a Reply

Your email address will not be published.