De basis van clickertraining?
Hoe begin je met beloningsgericht trainen?

Mensen denken bij clickertraining vaak aan happerige, opdringerige paarden en dat het alleen geschikt is om een paard kunstjes te leren. Maar niets is minder waar! Clickeren is niet eenvoudig om te leren, het vereist erg veel inzet van je als trainer. Heb je het eenmaal onder de knie, dan is het een zeer krachtige en vriendelijke methode die inzetbaar is voor vele doeleinden. Clickercoach Conrad van Pruijssen en Wendy Misran leggen uit wat clickertraining is en hoe je kunt starten met beloningsgericht paarden trainen.

Simpel en nog niet zo gemakkelijk, en soms te krachtig

Clickertraining is een simpele techniek en misschien daarom voor mensen wel zo moeilijk om aan te leren. Voor paarden geldt juist het omgekeerde, paarden hebben na drie keer clicken door wat clickertraining is. En hier schuilt misschien wel het hardnekkigste vooroordeel in wat er over clicker- training te vertellen is: “Ik ben gaan werken met brokjes en mijn paard is ineens opdringerig, onbeleefd en bijterig”. Ik kijk er liever op een andere manier naar. Je paard heeft na drie keer door wat het clickerprincipe is. Waarom? Veel mensen zijn kopsterk, een ander woord voor veel nadenken en wei- nig doen. Paarden hebben misschien een groot hoofd maar ze ‘doen’ meer dan dat ze ‘denken’. Daardoor hebben ze dus snel door dat na de click een beloning komt. Je hebt dus zojuist de meeste krachtige, efficiënte en motiverende train- ingsmethode voor paarden ontdekt die er is, clickertraining. Een training waarbij je paard maximaal met je mee wil doen, soms zo erg dat hij helemaal niet wil dat jij de bak verlaat. Nu is de het de kunst om deze krachtige trainingsmethode zo te gaan gebruiken dat zowel je paard als jij opgezet worden voor succes.

Wil je de rest van het artikel ‘de basis van het beloningsgericht paarden trainen‘ lezen, wat ook in het magazine ‘Horse Awareness 2019’ is gepubliceerd klik dan HIER.


Leave a Reply

Your email address will not be published.